Μαρία Βαρούχα

 


Η αγαπητή συνάδελφος φιλόλογος στο Λύκειο Γαζίου, Μαρία Βαρούχα συμμετέχει στην εκστρατεία μας και ενισχύει τη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα με ένα ακόμα πολύ ωραίο βιβλίο. "Το Χιόνι" που επέλεξε για μας, έρχεται, μάλιστα, στο χιονισμένο Κρουσώνα σε μια στιγμή συμπτωματικά πολύ ταιριαστή! Την ευχαριστούμε πολύ.


Το μήνυμα της Μαρίας Βαρούχα:

"Σας στέλνω την αγάπη μου και την εκτίμησή μου για την τόσο όμορφη δράση σας, εκεί στη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα, με ένα αγαπημένο βιβλίο που διάβασα πριν πολλά χρόνια. Στο "Χιόνι" του Ορχάν Παμούκ, η ιστορία διαδραματίζεται στο Καρς, μια πόλη της Βορειοανατολικής Τουρκίας. Οι κάτοικοί της, πιεζόμενοι από την ακραία οικονομική κρίση της εποχής, αναζητούν εναγωνίως έναν δρόμο προς την προσωπική ευτυχία, μέσα από διαφορετικές και συχνά συγκρουόμενες πολιτικές, θρησκευτικές, εθνικές ταυτότητες. Ο ορθός λόγος αναμετριέται με τον θρησκευτικό φανατισμό, η ανεκτικότητα, ο ανθρωπισμός και ο έρωτας με τον αυταρχισμό και τη βία".


Ορχάν Παμούκ, Το Χιόνι, εκδ. Πατάκη



1992. Ο Κα, ποιητής και πολιτικός εξόριστος, επιστρέφει στην Τουρκία ως δημοσιογράφος για να ερευνήσει μια σειρά από ανησυχητικά γεγονότα στη μικρή πόλη Καρς, κοντά στα σύνορα με την Αρμενία. 

Μια "επιδημία αυτοκτονιών" μαστίζει τις νεαρές γυναίκες με μαντίλα κι ένα θεατρικό πραξικόπημα που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του πριν από τις δημοκρατικές εκλογές τού αποκαλύπτει πολύ περισσότερα απ' όσα θα 'θελε να ξέρει. Βλέπει μια πόλη στοιχειωμένη απ' τις σιωπές της ιστορίας της, να σπαράσσεται από πολιτικές και θρησκευτικές έριδες, ν' αργοπεθαίνει στη σκιά της Ευρώπης.

Χιονίζει αδιάκοπα τις τρεις μέρες που μένει ο Κα στο Καρς, κι εκεί, μες στην ονειρική σιωπή του χιονιού, ακούγεται ολοκάθαρα η λαχτάρα όλων των ανθρώπων για ευτυχία.

Ένα μεγάλο βιβλίο από τον Νομπελίστα Ορχάν Παμούκ, γραμμένο με σπαραχτική τρυφερότητα, για τη ζωή και τη μοίρα κρατών και ανθρώπων.



Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Πιτσικάκη

Η (ανανεωμένη) ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Μύρος Μακατουνάκης