Πίνακες της καταξιωμένης ζωγράφου-αγιογράφου Μαρίας Φιολιτάκη στο Γυμνάσιο Κρουσώνα

 Η καταξιωμένη ζωγράφος-αγιογράφος Μαρία Φιολιτάκη δώρισε στο Γυμνάσιο Κρουσώνα δύο πίνακες που φιλοτέχνησε η ίδια με θεματολογία από τη Μινωική Κρήτη και τον Μινωικό Πολιτισμό. Την ευχαριστούμε θερμά!

Ειδικότερα, ο πρώτος πίνακας, μία σύνθεση πολύχρωμη και γεμάτη ζωντάνια, φιλοτεχνημένος με το προσωπικό στυλ της Μαρίας Φιολιτάκη, απεικονίζει τον "Πρίγκιπα με τα κρίνα", όπως ονομάστηκε από τους ερευνητές ο νέος που βρέθηκε σε τοιχογραφία της Κνωσού και θεωρήθηκε ότι αποδίδει το βασιλιά-ιερέα που ζούσε στο ανάκτορο. Ο πρίγκιπας φοράει το τυπικό μινωικό περίζωμα με φαρδιά ζώνη, περιδέραιο στο λαιμό και πλούσιο κάλυμμα κεφαλής διακοσμημένο με κρίνα και φτερά παγωνιού. Η στάση των χεριών του δείχνει ότι ίσως έσερνε με το αριστερό του χέρι ένα ζώο ή κάποιο μυθικό τέρας, γρύπα ή σφίγγα.

  




Ο δεύτερος πίνακας απεικονίζει τον ιερό ζώο των Μινωιτών, τον ταύρο. Στη Μινωική θρησκεία ο ταύρος συμβόλιζε τη γονιμότητα και τη ζωοδόχο δύναμη του Ήλιου. Τα κέρατά του αποτελούσαν ένα από τα θρησκευτικά σύμβολα των Μινωιτών. Η σημαντικότερη άλλωστε γιορτή των Μινωιτών ήταν τα Ταυροκαθάψια, που γίνονταν την Άνοιξη, την εποχή που ξαναγεννιέται η φύση, ενώ και ο μύθος του Μινώταυρου είναι από τους σημαντικότερους.





Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Πιτσικάκη

Η (ανανεωμένη) ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Μύρος Μακατουνάκης