Δημήτρης Πιτσικάκης

 


"Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συνέβαλαν σε αυτήν τη σπουδαία προσπάθεια. 

Μια βιβλιοθήκη δεν αποτελεί μόνο μία αίθουσα με βιβλία αλλά μία πηγή έμπνευσης στον κόσμο της γνώσης, στην καλλιέργεια της σκέψης καθώς και στην ψυχική ηρεμία.

Η δημιουργία της Λέσχης Ανάγνωσης βιβλίου προωθεί και διευκολύνει τη γνωριμία όλων με τον κόσμο των βιβλίων. Θεωρώ ότι θα αναπτυχθεί ένα διαρκές ενδιαφέρον για την ανάγνωση, ιδιαίτερα όταν η ομαδική προσπάθεια ξεπερνά την ατομική και συναντά το συλλογικό ενδιαφέρον.

Είναι μία αξιέπαινη προσπάθεια την οποία όλοι πρέπει να αγκαλιάσουμε και να στηρίξουμε".

Δημήτρης Πιτσικάκης

Συνεργασία Ευθύνης


Με τα παρακάτω βιβλία στηρίζει ο κ. Δημήτρης Πιτσικάκης τη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα και τη Λέσχη Ανάγνωσής του. Πρόκειται για εξαιρετικά βιβλία που καταπιάνονται με μια σειρά ζητημάτων διαφορετικότητας, όπως το χρώμα του δέρματος, την αναπηρία και άλλες "διαφορετικότητες" που "κατασκευάζουν" οι κοινωνίες με τα στερεότυπα και τα μίση. Από την άλλη, στα βιβλία αυτά προβάλλονται και σημαντικοί "διαφορετικοί" άνθρωποι που ξεχώρισαν είτε ως ηγέτες, είτε ως επιστήμονες, είτε ως συγγραφείς και άλλαξαν ή συνεχίζουν να αλλάζουν τον κόσμο, "χτυπώντας" με το παράδειγμα της δικής τους ύπαρξης, με το λόγο ή τη γραφή τους προκαταλήψεις και φόβους.


Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, Έχω ένα όνειρο, εκδ. ΚΟΑΝ

"... Έχω ένα όνειρο, ότι τα τέσσερα μικρά παιδιά μου, θα ζήσουν σε ένα έθνος όπου δε θα κρίνονται από το χρώμα του δέρματός τους αλλά από την ποιότητα του χαρακτήρα τους.

Έχω ένα όνειρο σήμερα!...".

Στο βιβλίο αυτό παρουσιάζονται οι σημαντικότεροι λόγοι και κείμενα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ (1929-1968). Συνοδευόμενα από σχόλια, προσφέρουν στον αναγνώστη μια ολοκληρωμένη εικόνα της πορείας και του έργου του μεγάλου ηγέτη του Αφροαμερικανικού Κινήματος για τα πολιτικά δικαιώματα των έγχρωμων ανθρώπων - και τα ανθρώπινα δικαιώματα γενικότερα.



Κώστας Αρκουδέας, Επικίνδυνοι συγγραφείς, Καστανιώτης

Από την πληθώρα των απαγορευμένων βιβλίων που εμφανίστηκαν τους τελευταίους δύο αιώνες νιώθει κανείς πως κάτι έχει αλλάξει. Λες και μια ομάδα προικισμένων με εξαιρετικές ικανότητες ανθρώπων έβγαλε ξαφνικά γλώσσα, αμφισβητώντας θέματα τα οποία μέχρι πρότινος θεωρούνταν ταμπού. Συγγραφείς που κρίθηκαν επικίνδυνοι και τιμωρήθηκαν από τους φύλακες της μιας και μοναδικής αλήθειας - της σιωπής των τυράννων. Αναιδείς Ρώσοι σαν τον Λέοντα Τολστόι και τον Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ, αθυρόστομοι Ιρλανδοί σαν τον Όσκαρ Ουάιλντ και τον Τζέιμς Τζόυς, Λατινοαμερικάνοι αντάρτες σαν τον Πάμπλο Νερούδα και τον Χούλιο Κορτάσαρ, Νοτιοαφρικάνοι ακτιβιστές σαν τον Αντρέ Μπρινκ και τη Ναντίν Γκόρντιμερ, διαβόητοι αιρετικοί σαν τον Φραντς Κάφκα και τον Σαλμάν Ρούσντι, ασύδοτοι πορνογράφοι σαν τον Ντ. Χ. Λώρενς και τον Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, ψευδοπροφήτες του μέλλοντος σαν τον Άλντους Χάξλεϋ και τον Ρέυ Μπράντμπερυ, γνωστοί εξωμότες σαν τον Ηλία Πετρόπουλο.



Stephen Hawking, Το χρονικό του χρόνου, εκδ.

Το Χρονικό του Χρόνου αποτελεί διεθνές εκδοτικό φαινόμενο. Έχει μεταφραστεί τουλάχιστον σε 40 γλώσσες, και έχουν πουληθεί εκατομμύρια αντίτυπά του σε ολόκληρο τον κόσμο. Όταν πρωτοεκδόθηκε, το 1988, οι ιδέες που αναλύονταν στις σελίδες του προέρχονταν από την πρώτη γραμμή της έρευνας του Σύμπαντος. Κατά το χρονικό διάστημα που μεσολάβησε πραγματοποιήθηκαν σημαντικές πρόοδοι στην τεχνολογία της παρατήρησης τόσο του μικρόκοσμου όσο και του μακρόκοσμου. Αυτήν την περίοδο, πράγματι, η κοσμολογία και η θεωρητική φυσική εισήλθαν σε μια χρυσή εποχή. Ο καθηγητής Hawking είναι ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες και διανοητές που συνέβαλαν σ' αυτήν την αναγέννηση. Στην παρούσα πλήρως αναθεωρημένη και επαυξημένη έκδοση του διάσημου βιβλίου του ο συγγραφέας περιλαμβάνει τις πιο πρόσφατες εξελίξεις του επιστημονικού τομέα, πολλές από τις οποίες μάλιστα είχε προβλέψει ο ίδιος. Έχει γράψει ένα νέο πρόλογο και έχει προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο, με θέμα τις κοσμικές σήραγγες και τα ταξίδια στο χρόνο. Επίσης, έχει αναθεωρήσει πολλά τμήματα του αρχικού κειμένου, καθιστώντας με τον τρόπο αυτό περισσότερο προσιτές για τον μη ειδικό αναγνώστη τις γνώσεις και τις ιδέες του για τη γοητευτική φύση του Σύμπαντός μας.



Daniel Nayeri, Καθετί το λυπηρό είναι ένα ψέμα, εκδ. Πατάκης

Σε ένα γυμνάσιο της Οκλαχόμα, ο Κχόσρου (που όλοι τον φωνάζουν Ντάνιελ) στέκεται μπροστά στο δύσπιστο κοινό των συμμαθητών του και μιλάει για την οικογένειά του, υφαίνοντας μαζί πραγματικές και φανταστικές ιστορίες από τη ζωή των ιρανών προγόνων του, καθώς και μύθους βγαλμένους από την πλούσια περσική λαϊκή παράδοση. Κατασκευάζει έτσι ένα μεγάλο παραμύθι με σκοπό να σώσει τη ζωή του. Ή πιο σωστά, για να διεκδικήσει το δικαίωμά του στην αλήθεια.

Ένα υποβλητικό αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα ειπωμένο με κέφι από έναν αξιαγάπητο νεαρό ιρανό πρόσφυγα.



Ντενί Γκετζ, Το θεώρημα του παπαγάλου, εκδ. Κέδρος

Τι σχέση μπορεί να έχει ένας παπαγάλος με τα μαθηματικά; Πώς μπορούν να συνεργαστούν ο παπαγάλος, ένας ηλικιωμένος πρώην βιβλιοπώλης, ένα κουφό αγόρι και τα ετεροθαλή δίδυμα αδέλφια του, διάνοιες στα μαθηματικά, στη διαλεύκανση ενός φόνου που συνέβη χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά τους; Ποια θεωρήματα πρέπει να χρησιμοποιήσεις για να επιλύσεις τις ανεξιχνίαστες υποθέσεις της καθημερινής ζωής; Πόση λογοτεχνία μπορεί να χωρέσει σε μια εξίσωση; Το μυθιστόρημα του Ντενί Γκετζ, που ενθουσίασε κριτικούς και χιλιάδες αναγνώστες σε δεκάδες χώρες, είναι μια γοητευτική λογοτεχνική περιπλάνηση στο μαγικό κόσμο της ιστορίας των μαθηματικών, ένα ταξίδι μύησης στη σκέψη του Ευκλείδη, του Φερμά, του Όιλερ, του Γκόλντμπαχ και άλλων κορυφαίων μαθηματικών, μια αναδρομή στα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετώπισε η επιστήμη τους στη διάρκεια των αιώνων.














Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Πιτσικάκη

Η (ανανεωμένη) ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Μύρος Μακατουνάκης