Αντώνης Τσικνάκης και Βιβλιοπωλείο Τσικνάκης / vivliomania.gr

Δώδεκα (12) βιβλία από το Βιβλιοπωλείο Τσικνάκης και το vivliomania.gr στο Γυμνάσιο Κρουσώνα

   Σε μια πολύ σημαντική αγορά και δωρεά προς τη Βιβλιοθήκη του Γυμνασίου Κρουσώνα προχώρησε ο Αντώνης Τσικνάκης. 
   Ο Αντώνης Τσικνάκης μεγάλωσε εκτιμώντας τα βιβλία. Ο πατέρας του, ο Μιχάλης Τσικνάκης υπήρξε διευθυντής στο 2ο Δημοτικό Σχολείο και πολύ αγαπητός σε όλο τον κόσμο του Κρουσώνα. Αναπόφευκτα, ο Αντώνης Τσικνάκης μεγάλωσε αναγνωρίζοντας τη "διαχρονική αξία των βιβλίων". Έτσι, παίρνοντας τη σκυτάλη από τον πατέρα, συνεχίζει να προωθεί με τις επιλογές και τον επαγγελματικό προσανατολισμό του την αγάπη προς το βιβλίο και να αναδεικνύει τη δύναμη της παιδείας και της μόρφωσης στις νεότερες γενιές του τόπου του. 
   Στον καλαίσθητο χώρο του Βιβλιοπωλείου Τσικνάκης υπάρχει ό,τι ζητήσει κάποιος από χαρτικά, σχολικά, αναλώσιμα. Όμως ο Αντώνης Τσικνάκης επιλέγει να προχωρήσει ένα βήμα παραπέρα και να δώσει τη δυνατότητα στους ανθρώπους του Κρουσώνα, με διαφορετικές επαγγελματικές επιλογές από τον ίδιο, αυτές που συνήθως ακολουθούν οι άνθρωποι σε ένα ορεινό χωριό, να έχουν την επιλογή και του βιβλίου, του καλού βιβλίου, του λογοτεχνικού βιβλίου. Τα βιβλία τα έχει επιλέξει ο ίδιος, κάνοντας έτσι τις δικές του βιβλιοπροτάσεις στους συγχωριανούς του. 
   Τα βιβλία, μάλιστα, αυτά δε θα τα βρει κάποιος σε ράφια στον τοίχο, όπως συνήθως συμβαίνει στα βιβλιοπωλεία, αλλά σε έναν ιδιαίτερο πάγκο, όπου τα βιβλία τοποθετούνται μέσα, δημιουργώντας μια πολύχρωμη επιφάνεια σαν τραπέζι, την οποία δεν χορταίνεις να κοιτάς, να ξεφυλλίζεις τα βιβλία της και να ανακαλύπτεις νέους τίτλους. Έτσι, ακόμα και ο τρόπος που έχει επιλέξει ο Αντώνης Τσικνάκης να φιλοξενήσει τα βιβλία στο χώρο του, δείχνει την ξεχωριστή θέση που τους αποδίδει. 





Από την πρώτη στιγμή, λοιπόν, που έμαθε για την εκστρατεία "Πήρα κι εγώ ένα βιβλίο", στάθηκε δίπλα μας, "αγκάλιασε" με το ίδιο πάθος και την ίδια αγάπη με εμάς την προσπάθειά μας αυτή την ιδιόρρυθμης "επικοινωνίας" με τον κόσμο και του "διαλόγου" για τη διαφορετικότητα, την αποδοχή και τη συμπερίληψη. Η πλειοψηφία των βιβλίων, εξάλλου, που ο κόσμος  αγόρασε στα παιδιά του γυμνασίου, πέρασαν από τα χέρια του. Και τώρα, επιπλέον, άλλα δώδεκα ολοκαίνουργια βιβλία της διαφορετικότητας αγοράστηκαν από τον ίδιο και το Βιβλιοπωλείο Τσικνάκης, για να προσφερθούν κι αυτά στο "σχολείο μας", του οποίου υπήρξε και ο ίδιος μαθητής και για να στηρίξουν τη Λέσχη Ανάγνωσης "Ο Κρουσώνας διαβάΖΕΙ διαφορετικά". 
   Τον ευχαριστούμε πολύ και του ευχόμαστε η ζωή να του ανταποδίδει πάντα πολλαπλάσια την προσφορά και τη δοτικότητά του. 


Το μήνυμα του Αντώνη Τσικνάκη:

"Το βιβλίο αποτελεί αναμφίβολα τη βασικότερη κατηγορία έντυπου λόγου. Η αξία του είναι διαχρονική, καθώς συνεχίζει να συναρπάζει πιστούς και φανατικούς του φίλους. Συνεπώς, η προσπάθεια που ξεκίνησε το σχολείο μας με την ίδρυση και τον εμπλουτισμό της βιβλιοθήκης, είναι άξια συγχαρητηρίων. Όπως λέει και ο αρχαίος φιλόσοφος Κικέρων, "αν έχεις έναν κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται".




Τα βιβλία της δωρεάς: 


J. D. Salinger, Ο φύλακας στη σίκαλη, εκδ. Γράμματα



Ο Τζερόμ Ντέιβιντ Σάλιντζερ γνώρισε την παγκόσμια φήμη δημοσιεύοντας το 1951 τον "Φύλακα στη σίκαλη".
Το βιβλίο ανήκει στα σημαντικότερα μυθιστορήματα της εφηβείας, μολονότι περιγράφει πολύ μικρό μέρος της ζωής του κεντρικού ήρωα Χόλντεν Κόλφιλντ. Έχει μεταφραστεί σχεδόν σε όλες τις γλώσσες. Λογοκρίθηκε το 1961 στην Αμερική, για να επανέλθει δυναμικά πολύ αργότερα και να μπαίνει στη λίστα με τα 100 καλύτερα βιβλία παγκοσμίως. Ο Κόλφιλντ βρίσκεται κάπου όπου τον φέραν οι γονείς του για να "καλμάρει" με τη βοήθεια κάποιου ψυχαναλυτή, ώστε να συμμορφωθεί και να ξαναπάει σχολείο τον ερχόμενο Σεπτέμβρη. Σ' αυτή την κατάσταση αναπολεί τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν κατά την επιστροφή του στο σπίτι, όταν πέρυσι πριν τα Χριστούγεννα "παραιτήθηκε" ξανά από το τρίτο διαφορετικό σχολείο του.




Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Ο χορός του μαύρου πελαργού, εκδ. Πατάκης



Ο παππούς εξαφανίζεται, η οικογένειά του αναστατώνεται κι ο Φάνης, ο 13χρονος εγγονός του, 
βάζει με το νου του τα χειρότερα. Ψάχνοντας μήπως άφησε κάποιο σημείωμα ο παππούς, ανακαλύπτει ένα τετράδιο με την ιστορία της πολυτάραχης ζωής του. Μπορεί άραγε να κρύβεται εκεί η αιτία γι' αυτήν την εξαφάνιση. 

Ο παππούς αυτός γεννημένος λίγο πριν από τα μέσα του 20ου αιώνα, βίωσε επώδυνα τον αντίκτυπο ιστορικών γεγονότων. Η μεταπολεμική Ελλάδα, το κύμα μετανάστευσης, ο Ψυχρός Πόλεμος, τα "κινήματα ανεξαρτησίας των λαών της Ευρώπης", η γενοκτονία των Ελλήνων Ποντίων με την "εκκαθάριση" και τα τάγματα εργασίας των Τούρκων στο διάστημα 1911-1923 κ.ά. είναι θέματα με τα οποία καταπιάνεται το βιβλίο. 




Ελένη Δικαίου, Τα κοριτσάκια με τα ναυτικά, εκδ. Πατάκης




Είναι η αληθινή ιστορία μιας οικογένειας, προορισμένης να ζει εκεί όπου όλα ήταν ζεστά και μαλακά, που ρούφαγαν οι άνθρωποι τα μπερκέτια και την αγάπη ο ένας του άλλου. Μπροστά από τα δίδυμα κοριτσάκια, το Κατινάκι και τη Μαρίτσα, περνάνε όσα σημάδεψαν το λαό της Ιωνίας, από τις ευτυχισμένες μέρες ως το αναγκαστικό ρίζωμα στους προσφυγικούς συνοικισμούς.







Μανδηλαράς Φίλιππος, Ο μεγάλος ίσκιος και οι τσιγγάνοι - Η ιστορία της τσιγγάνικης φυλής για παιδιά, εκδ. Πατάκης



Ποιος είναι, άραγε, ο Μεγάλος Ίσκιος που ακολουθεί τους Τσιγγάνους σε κάθε τους βήμα, από την εποχή του ευτυχισμένου βασιλιά Μπαράμ, στην Περσία του 5ου αιώνα, μέχρι σήμερα, στις όχθες του μεγάλου ποταμού που τον λένε Δούναβη; 
Στα δώδεκα εικονογραφημένα παραμύθια του βιβλίου καταγράφεται το μακρύ ταξίδι των Τσιγγάνων από την Ινδία και την Περσία μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού, οι περιπλανήσεις τους σ' όλα τα μέρη της Γης και οι απίθανες περιπέτειές τους. Το βιβλίο αυτό αποτελεί μια συμβολή του Δικτύου Drom, των Γιατρών του Κόσμου και των εκδόσεων Πατάκη στην αυτογνωσία της τσιγγάνικης φυλής.







Ιωάννα Φαβατά, Λυμένα κορδόνια, εκδ. Πατάκης



Η Σοφία θέλει οπωσδήποτε τα καινούργια της παπούτσια να έχουν κορδόνια. 
Την ημέρα που θα τα φορέσει ξεκινά το δικό της μαγικό ταξίδι στο δάσος. Πού θα την οδηγήσει άραγε η συνάντησή της με ένα σκύλο, ένα λύκο και δύο αρκούδες;

Μία ευαίσθητη ιστορία που αγγίζει το θέμα της αναπηρίας, της διαφορετικότητας. Αναδεικνύει τη δύναμη του μυαλού και τα ταξίδια που αυτό μπορεί να μας προσφέρει μέσα από τη φαντασία μας. 






Eugenides Jeffrey, Middlesex, εκδ. Πατάκης




To Middlesex αφηγείται τη συνταρακτική ιστορία της Καλλιόπης Στεφανίδη και τριών γενεών της ελληνοαμερικανικής οικογένειας Στεφανίδη, οι οποίοι ταξίδεψαν από ένα μικρό χωριουδάκι απέναντι από τον Όλυμπο της Μικράς Ασίας στο Ντιτρόιτ της ποτοαπαγόρευσης, έζησαν τις ένδοξες ημέρες στην πόλη της αυτοκινητοβιομηχανίας και τις φυλετικές ταραχές του 1967, προτού μετακομίσουν στις δεντροφυτεμένες λεωφόρους του Γκρος Πουέντ, στο Μίσιγκαν. Για να καταλάβει η Καλλιόπη το λόγο που δεν είναι σαν τα άλλα κορίτσια, αναγκάζεται να αποκαλύψει ένα μεγάλο οικογενειακό μυστικό και την εκπληκτική γενετική ιστορία που μεταμορφώνει την Κάλλι σε Καλ, έναν από τους πιο τολμηρούς και υπέροχους αφηγητές στη σύγχρονη μυθιστορία. Λυρικό και συναρπαστικό, το Middlesex είναι μια απολαυστική αναβίωση του αμερικανικού έπους.




Λουίζα Μέυ Άλκοτ, Μικρές κυρίες, εκδ. Πατάκης


Οι Μικρές Κυρίες είναι σίγουρα ένα από τα πιο διαβασμένα και αγαπημένα όλων των εποχών. Τοποθετημένο στη Νέα Αγγλία των χρόνων του Αμερικανικού Εμφυλίου, παρακολουθεί τις ζωές τεσσάρων χαρισματικών αδελφών. Η καλοσυνάτη και λογική Μεγκ, η ζωηρή Τζο με αληθινό ταλέντο στη συγγραφή, η γλυκιά και ντροπαλή Μπεθ και η μικρή και χαϊδεμένη Έιμι κάνουν ένα δύσκολο ταξίδι από την παιδική ηλικία στην ενηλικίωση. Στο επίκεντρο της ζωής τους βρίσκεται η μητέρα, έτοιμη να τις κατευθύνει και να τις συμβουλέψει, κάνοντας το ταξίδι τους σοφότερο.

Η γυναικεία αλληλεγγύη μεταξύ φτωχών κοριτσιών που δουλεύουν σκληρά και ζουν με τη μαμά τους, ένα υπόδειγμα ηθικής, καλοσύνης και εργατικότητας, μαζί με την κυρίαρχη μορφή του αγοροκόριτσου, που δηλώνει ότι προτιμά να πάει στον πόλεμο απ' το να φέρεται σαν δεσποινιδούλα, συντέλεσαν στο να θεωρηθεί το έργο κορυφαίο εργαλείο γυναικείας ενδυνάμωσης για παιδιά, έφηβες και ενηλίκους και οδήγησαν στο να χαρακτηριστεί από νωρίς φεμινιστικό



Άντρη Αντωνίου, Πού πήγε το γέλιο σου, Ορσαλία;, εκδ. Πατάκης


Ο Σόλωνας, στην τρυφερή ηλικία των δέκα ετών, έρχεται αντιμέτωπος με ένα από τα δυσκολότερα γεγονότα στη ζωή ενός ανθρώπου. 
Την απώλεια. Η αγαπημένη του αδελφή Ορσαλία δεν είναι πια μαζί του. Ο θάνατός της κλονίζει τις ισορροπίες και ταράζει τις σχέσεις μέσα στην οικογένεια.

Ο καθένας βρίσκει τον τρόπο να το αντιμετωπίσει: η μαμά κλείνεται στον εαυτό της, ο μπαμπάς μαγειρεύει συνεχώς και ο Σόλωνας αναζητά παρηγοριά στην καλή του φίλη Λυδία και στην Αλεξία, την παιδοψυχολόγο που τον παρακολουθεί.

Οι μήνες διαδέχονται ο ένας τον άλλο και ο καιρός περνά. Θα μπορέσουν αυτοί οι τρεις άνθρωποι να το ξεπεράσουν και να βρουν τη δύναμη να συνεχίσουν; Ή μήπως κάποιες πληγές δεν είναι δυνατόν να κλείσουν ποτέ;





Βαγγέλης Ηλιόπουλος, Καφέ αηδιαστικό μπαλάκι, εκδ. Πατάκης




Ο Τζέρι και η οικογένειά του ήρθαν ως οικονομικοί μετανάστες στην Ελλάδα και γνώρισαν χαρές και λύπες, αγάπη και αδικία, διώξεις και δόξα. Ένα "καφέ αηδιαστικό μπαλάκι" από λάσπη, το οποίο πέταξε ο μικρός Τζέρι στο δήμαρχο κατά λάθος, έγινε η αιτία να περάσει ο ίδιος και η οικογένειά του πολλά δεινά, αλλά και η αφορμή να ασχοληθεί η αδελφή του με τον αθλητισμό και η ζωή τους να αλλάξει όψη. 







Άλλαν Πέρσυ, Φρίντα Κάλο, 60 Μαθήματα για μια ελεύθερη ζωή, εκδ. Πατάκης


Η Φρίντα Κάλο είναι χαραγμένη στη συνείδηση όλων μας για την ένταση της ζωγραφικής της, αλλά και για την ελευθερία με την οποία βίωσε τον έρωτα, την τέχνη και τη ζωή που αγαπούσε τόσο, παρότι είχε να παλέψει ενάντια στην αρρώστια και την κοινωνική στενομυαλιά. Στο πρώτο βιβλίο που ερμηνεύει τη Μεξικανή καλλιτέχνιδα ως δασκάλα της τέχνης της ζωής, ο Άλλαν Πέρσυ παρουσιάζει 60 καθημερινά μαθήματα για να ανακαλύψουμε τα χρώματα της δικής μας ύπαρξης, να τολμήσουμε να ζήσουμε τη ζωή που εμείς επιθυμούμε αντί να εκπληρώνουμε τις προσδοκίες των άλλων.



Λ. Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου, Αμίλητη αγάπη, εκδ. Πατάκης



Τρεις έφηβοι -ο Θέμης, η Όλγα, η Ειρήνη- τρεις φίλοι με διαφορετικούς χαρακτήρες, διαφορετικές ανάγκες και προσδοκίες, γίνονται μια "αχώριστη τριάδα" για ν' αντιμετωπίσουν τη βία και τη βαναυσότητα που προκαλεί στον περίγυρό τους ο σχολικός εκφοβισμός και ο νεοναζισμός. Οι προσπάθειές τους θα φέρουν αποτέλεσμα, τι θα γίνει όμως με τα βαθιά αισθήματα που κρύβουν οι δύο από τους τρεις και δε θέλουν να μιλήσουν γι' αυτά; Μια ιστορία δυνατής φιλίας και απέραντης αγάπης.





Μάνος Κοντολέων, Γάντι σε ξύλινο χέρι, εκδ. Πατάκης

Ποιο είναι το μυστικό του άντρα με το ξύλινο χέρι; Το κορίτσι που χάθηκε σε μια πυρκαγιά χάθηκε, άραγε, για πάντα; Γιατί, τάχα, ο γνωστός ποδοσφαιριστής δε χαίρεται με το θαυμασμό που του δείχνουν τα πιτσιρίκια της γειτονιάς. Το αγόρι με τις περίεργες συνήθειες και την παράξενη φωνή ποιος θα το περίμενε να είναι τόσο θαρραλέο; Πώς γίνεται και ένα αρνί καταφέρνει να αποφύγει τη σούβλα; Τι σχέση έχει ο βασιλιάς των Σαρακηνών μ' ένα γκρίζο κεραμιδόγατο; Γιατί ο παππούς αγαπά τα μικρά ψαράκια; Και, τέλος, πώς γίνεται να υπάρχει ένας ιππότης στην εποχή μας; Ερωτήσεις που όλες τους έχουν τις απαντήσεις κρυμμένες μέσα σ' αυτό το βιβλίο. Ένα τρυφερό, ευαίσθητο, μα και πρωτότυπο βιβλίο, που περιγράφει τον κόσμο μιας γειτονιάς της Αθήνας, κάποια χρόνια πριν. Οι αισθαντικές περιγραφές συνεταιρίζονται με πρωτοποριακές θέσεις.  Το βιβλίο έτυχε τιμητικής διάκρισης από το ελληνικό τμήμα της ΙΒΒΥ (Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου).


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ευχαριστούμε τον κ. Δημήτρη Πιτσικάκη

Η (ανανεωμένη) ΛΙΣΤΑ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΒΡΕΙΤΕ ΣΤΑ ΒΙΒΛΙΟΠΩΛΕΙΑ

Μύρος Μακατουνάκης